Warrior diet – peroiodisk fasta

Jag får ofta frågor om hur jag äter, varför jag gör det och om det verkligen är bra för mig så jag tänkte skriva ner lite om hur jag uppfattar det, vad det gör för min kropp och annat…

Jag äter enligt Warrior diet för att det fungerar för mig, för att det ger mig en chans att lägga på mig muskler samtidigt som jag bränner fett, för att det gör mig pigg och fokuserad på dagarna, för att jag inte behöver gå omkring och tänka på att äta hela dagarna och för att det är skönt att kunna sätta sig ner och äta en jättemåltid på kvällen och njuta av den  när dagen är slut. På det sättet kan kroppen återhämta sig och fylla på depåerna till dagen efter… Jag ligger konstant runt 10% kroppsfett och mår bra där. Bilden är tagen idag och jag har inte tränat ordentligt på ca 4 veckor på grund av jobb och en skada i nacken…

Människan är ett djur, en allätare avsedd för att jaga mat eller leta/plocka den. För att klara av det behöver man vara pigg, alert och ”på jakt”. Våra gener är inte förändrade, vår kroppar reagerar fortfarande på stress på samma sätt som förr, vi har fortfarande samma behov som andra djur.

När man äter en stor lunch blir man oftast trött och hängig under tiden som kroppen bryter ner maten och matsmältningen går igång, det är inget konstigt, de flesta köttätare i naturen gör på samma, man jagar, äter och vilar efter måltiden.

Vi är även en opportunistisk ätare – vi äter när vi kan äta för att överleva, ytterligare en kvarleva från förr – problemet är att idag finns det mat över allt och om man inte kan kontrollera det behovet så riskerar man att snabbt öka i vikt och därmed riskera sin hälsa.

Med ”förr” menar jag den tid vi levde som naturfolken lever idag – inte stenåldern – 2011.

Ok för att återgå till warrior diet igen så bygger den på att man under den större delen av dagen (underätning, 20 tim) äter lite frukt, grönsaker, nötter och lätta rena proteinkällor. Detta gör att man håller sig pigg och alert för att kunna vara”på jakt” för att kunna jaga/samla till kvällens huvudmål. Det gör även att man håller insulinnivåerna jämna och att man inte får några toppar eller dalar under dagen, det gör att man kan fokusera. Man lär sig att hunger inte är något farligt, att man klarar sig utan att äta en massa kolhydrater innan träning och så vidare.

Så här äter jag en vanlig dag:

Jag börjar dagen med en proteinshake på vatten och pulver för att ge kroppen proteiner för dagen, jag lägger till lite fiskolja i form av kapslar för att ge kroppen lite bra fetter.

Under dagen äter jag lite nötter (mest hasselnötter) eller ett äpple när jag känner att det behövs – antal gånger/dag varierar – försöker lyssna på kroppen. Jag dricker kaffe och vatten hela dagarna.

De dagar jag tränar lägger jag till ca 20-25 gram protein (vassle) 30 min innan träning för att ge kroppen bränsle  inför träningen och 40-50 gram protein 30-60 minuter efter träning. Läs mer här

Mitt huvudmål består i huvudsak av proteiner (kött,fågel, fisk) och till det äter jag grönsaker, svamp, ost. Jag försöker hålla nere mängden kolhydrater (från stärkelse) i möjligaste mån. Om jag är hungrig igen efter att ha ätit så brukar jag äta mängder med frukt, keso. Mörk choklad… jag äter i princip mörk choklad varje dag som en efterrätt, för att det är bra för mig och för att jag tycker att det är fantastiskt gott.

Ett exempel på ett huvudmål:

Köttfärs, ca 800 gr
Broccoli, ca 150-200 gr
Champinjoner, ca 100 gr
Tomatsås gjord på passerade tomater (ekologiska) utan socker
Kryddor

Kolhydrater

Jag har tagit bort kolhydrater från bröd, pasta, ris, potatis nästan helt (tyvärr slinker det ner en muffins eller lite pommes frites ibland) för att jag har märkt att jag får ut mycket mer av dagen efter när jag fokuserar på vad jag kallar ”bra mat”, skulle jag äta en familjepizza en dag eller en måltid som till största delen består av pasta/ris/potatis så känner jag mig hungrig (tom) och ofokuserad mycket tidigare dagen efter än om jag äter bra mat.

När äter jag mina mål?

Jag försöker hålla mig till  20/4 (20 timmar underätning och 4 timmar överätning)  som Warrior Diet förordar, ibland blir det fler timmar underätning och ibland fler överätning – oftast fler timmar underätning – beroende på hur min dag ser ut. Om jag kommer hem kl 22:30 efter att ha hållit pass på klubben så äter jag mitt huvudmål då, om jag inte håller pass på klubben så brukar jag börja äta mellan 19:00 och 20:00.

Men det kan ju inte vara bra för dig/det skulle aldrig funka för mig…

är två av de vanligaste kommentarerna jag får när jag förklarar hur jag äter och varför jag gör det. Låt oss då titta på mina förutsättningar. Jag håller kettlebellpass, jag tränar själv med kettlebells/kroppsvikt, jag håller Krav Maga pass, jag tränar själv Krav Maga, jag förbereder mig för professionella MMA-matcher, vissa dagar instruerar jag 10-12 timmar Krav Maga. Vissa dagar tränar jag 10 timmar (Krav Maga/kettlebells). Jag är 186 cm och väger ca 90 kg (10% kroppsfett), mängden energi min kropp behöver är långt högre än en person som har ett vanligt jobb och tränar 1,5 tim/dag (vilket är sällsynt). Om det fungerar för mig så fungerar det för de flesta, det handlar bara om inställning till maten…

Jag har ätit så här – med lite små förändringar – sedan oktober 2008 nu och jag kommer att fortsätta att äta såhär, det finns i mina ögon ingen anledning till att gå tillbaka till det sätt jag åt förut.

Kika över till Martin Berkhan på www.leangains.com om du vill läsa ännu mer om periodisk fasta, Martin har en lite annorlunda dygnscykel jämför med Warrior diet men du kan lära dig oerhört mycket av Martin om du vill sätta dig in i det djupare.

, , ,

18 Responses to Warrior diet – peroiodisk fasta

 1. mikael 20110726 at 17:41 #

  Intressant diet du går på, försöker själva göra något liknande, men förstår inte varför du tar så mycket proteintillskott, du äter ju redan 800 g köttfärs, då behöver man knappast 3 proteindrinkar utöver det, själv brukar jag nöja mig med att käka kvarg (sur färskost som är väldigt proteinrik, den finns att köpa i 0,5 kg burkar på Lidl) efter träning med lite honung i (annars lite för sur) plus min egna mûsliblandning (havregryn, nötter, torkad frukt, rivet äpple) med egen pressad apelsinjucie i (precis som schweizarna gör det).

  Sen kan jag rekommendera kreatin och aminosyror som kosttillskott.

 2. Tommy 20110726 at 19:44 #

  Förklaringen till det extra proteinet är att för att komma upp i rätt mängd leucin – den aminosyra som aktiverar proteinsyntesen i musklerna – behövs det extra tillskottet. Om inte skulle jag behöva ca 3 kg kött/dag…

 3. mikael 20110726 at 21:34 #

  Du får ju redan i dig 150 g protein från köttfärsen och enligt proteinexperter så behöver personer som tränar tränar styrke- och uthållighetsidrotter på elitnivå äta 1,2–1,6 gram protein/kg kroppsvikt, dvs. 144 g för dig, se aftonbladet.se/halsa/article10184384.ab

  Här har du ett bra aminosyrapreparat som bl.a. innehåller leucin:

  mmsports.se/product.php?productid=1665

  Sen kan jag också rekommendera dig att några dagar i veckan byta ut köttet mot baljväxter med hög proteinhalt som kikärter, röda kidney bönor, röda linser… (brukar själv göra falafel eller hummus), forskning har visat att stor konsumtion av kött kan leda till cancer, se svt.se/2.108068/1.1969083/rott_kott_kan_ge_cancer&lid=aldreNyheter_1513597&lpos=rubrik_1969083

 4. William 20110727 at 20:08 #

  Hur resonerar du kring valet av nötter? Är hasselnötter dom ”nyttigaste”?

  Själv brukar jag köra på valnötter.

 5. Tommy 20110727 at 21:41 #

  Jag driver min kropp på proteiner och om jag kan tillsätta leucinet genom att lägga till bara protein så håller jag det lite enklare och mindre komplicerat genom att bara använda ett tillskott istället för 2 tillskott.

  Läs gärna den här artikel av Ori Hofmekler, den förklarar det extra proteintillskottet. http://defensenutrition.com/blog/2011/01/your-bodys-muscle-building-mechanism/

  Jag har inte satt mig in i ifall kött är cansrogent eller inte så jag håller mig till kött för att det innehåller de proteiner jag vill ha i mig och för att jag föredrar det framför andra naturliga proteinkällor.

 6. Tommy 20110727 at 21:45 #

  Jag äter hasselnötter och mandlar för att jag tycker de är godare än andra nötter och för att de innehåller nyttiga fetter.

  Jag ser inga problem med att äta valnötter, även om de skulle vara lite ”sämre” än mandlar så handlar det ju om att man skall trivas med sin kost och kunna hålla sig till den. Om man behöver tvinga sig till att äta på vissa tider eller tvinga i sig saker som man inte tycker om så kommer det ju att försvåra diethållningen.

 7. David 20110805 at 20:40 #

  Tack för informationen! Hur känner du med stressnivåerna under dagen pg.a fastan?
  Är det annorlunda nu kontra när du började äta WD?

 8. Freppan 20110824 at 20:44 #

  Utöver att hålla insulinet på bra nivå, vad syftar de dagliga nötterna till? Få bort hungerkänslan? Ge energi för att orka träna? Ungefär hur mycket nötter äter du på en dag?

  Har själv börjat med dieten för att se om det är något för mig, men kommer nog att ha en del kolhydrater i kosten av den enkla anledningen att det inte ska behöva trixas en del med maten i familjen. Ska bli intressant och se vilka effekter dieten får för mig, vet flera kollegor som är nöjda efter att ha testat.

  Tacksam för svar.

 9. Tommy 20110908 at 17:19 #

  Ledsen för det sena svaret.

  Jag känner ingen skillnad i stressnivåer, känner mig dock piggare.

 10. Tommy 20110908 at 17:25 #

  De dagliga nötterna är där som ett extra proteintillskott under dagen. Jag äter en handfull nötter 1-3 gånger/dag.

  Lättare med kolhydrater när man har familj gissar jag.
  Hemma blir det en massa vitkål, broccoli, blomkål och annat som kolhydrater, finns en massa bra recept. Jag är inte religiös när det gäller kolhydraterna men jag äter ingen pasta, inget ris, inga potatis, inget bröd… det kan hända att jag trillar dit ibland men dagen efter de dagarna jag har ätit mer kolhydrater känner jag direkt en skillnad i energi.

  Hoppas det går bra med dieten för dig.

 11. Erik 20120315 at 16:05 #

  hej läste inlägget om warrior-diet och har kollat på andra ställen (Internet)
  har lite frågor angående dieten som du kanske kan/vill svara på
  -hur funkar det att sova efter att ätit mycket mat intill sänggående
  -finns det risker som diabetiker att hamna i ”sockerfall”
  -har du haft problem med halsbränna/magsyror

  ser fram mot svar
  tack på förhand //erik

 12. Erik 20120315 at 16:07 #

  förlåt mig för att komma med ytterligare ett inlägg direkt efteråt men jag glömde min viktigaste fråga.
  Jag och min flickvän är nötallergiker och undrar hur vi isåfall skulle kunna ersätta nötterna i dieten.

 13. Tommy 20120426 at 14:07 #

  Hej Anders!
  Ber om urtsäkt för det sena svaret!

  – Jag har inga problem med att sova direkt efter att jag har ätit, men man rekommenderar 2 tim mellan mat och sömn för at kroppen skall få smälta maten innan det är dags för sömn.
  – När det gäller diabetes så vågar jag inte svar på det helt säkert men jag skulle tro att då man inte höjer insulinnivåerna nämnvärt under sin dagliga fasta och om man struntar i kolhydraterna så borde det inte vara några problem.
  – Jag har inte haft några problem alls med halsbränna/magsyror

  När det gäller nötter så finns det alltid alltenativ, om mandlar funkar så är det det första valet för Ori som har skrivit boken. Annars så kan man äta ett kokt ägg under dagen om man behöver det.

  Hoppas det här hjälper er lite!

  /Tommy

 14. Magnus 20120612 at 14:28 #

  Tja! Tack för intressant info. Har just läst oris bok och är inne på min 4e dag av WD och känner mig rätt seg och yr. Hur lång tid tog det innan du började adaptera till dieten? Tränar crossfit varannan dag och har redan en naturligt hög förbränning. Jag äter bra ekomat i stora mängder. Tacksam för svar!

 15. Andreas 20120618 at 23:44 #

  Vad för pulver(protein/vassle) kör du med ?

 16. Tommy 20120702 at 13:44 #

  Hej

  För mig tog det ca 2 veckor att vänja mig vid WD.
  Frågan är hur du äter, vad din kost innehåller och hur hårt du kör på passen.

  Att maxa kroppen på varje pass är inte att rekommendera, det kommer att bryta ner dig i det långa loppet.
  Skriv gärna lite mer hur du tränar/äter så kollar jag på det.

  /Tommy

 17. Tommy 20120702 at 13:47 #

  Hej

  Jag äter inget extra proteinpulver längre. Jag har gått över till en mer Paleoinriktad/LCHF diet utan frukt, mjölprodukter, mjölkprodukter, kolhydrater från rätt källor och stora mängder fett och protein. Har fått ännu bättre resultat sedan jag tog bort proteinet = samma vikt med mindre kroppsfett…

  /Tommy

Trackbacks/Pingbacks

 1. Periodiska fastan fortsätter.. - 20130301

  […] här liknar den såkallade Warrior Dieten. Läs mer om det här eller googla ”Warrior Diet”. Man äter en gång om dagen men äter små mål under […]

Kommentera